További, a folsav használatával kivédhető betegségek

Gyulladásos bélbetegségek

A Gyulladásos bélbetegségek néhány fajtájában szenvedőknél is azt figyelték meg, hogy a vérüknek alacsony a folsavtartalma, amely részben az ezen betegségeknél alkalmazott bizonyos gyógyszereknek köszönhető. Néhány kutató szerint azonban ezért nem a gyógyszerek okolhatók, hanem a folsavban szegény étrend, és az emésztőrendszer rossz folsav-felszívó képessége (lsd.: napi ajánlott bevitel).

Égési sérülések

A súlyos égési sérüléseket elszenvedő embereknél rendkívül fontos az ásványi anyagok megfelelő mennyiségű bevitele. A bőr megégésekor ugyanis ezen tápanyagoknak a jelentékeny hányada elvész. Ez megnöveli a fertőzések kockázatát, és lelassítja a gyógyulás folyamatát, ezáltal megnyújtva a kórházi kezelés idejét, szélsőséges esetben akár halálos veszélyt is okozva. Habár az nem teljesen tisztázott, hogy mely ásványi anyagok a leghasznosabbak az égési sérültek számára, azt számos tanulmány igazolja, hogy a komplex B-vitaminnal ellátott multivitaminok felgyorsíthatják a gyógyulás folyamatát.

Férfi meddőség

Egy 48 férfin elvégzett orvosi kutatás azt az eredményt hozta, hogy a kevés számú spermiummal rendelkező férfiaknál az abban található folsav szintje is jellemzően alacsony volt. Ezek ellenére még teljes mértékben nem tisztázott, hogy a folsav pótlása megnöveli-e a spermiumok számát.

Csontok egészsége

A csontok egészségének megőrzése érdekében minden életszakaszban szükséges elegendő mennyiségű vitamin és ásványi anyag, mint például foszfor, magnézium, bór, mangán, réz, cink, folsav, illetve C, K, B12 és B6 vitaminok. Ezek mellett néhány szakértő szerint még mindig kialakulhat oszteoporózisos megbetegedés, méghozzá a vér magas homocisztein szintje miatt. Ilyenkor kulcsszerepe lehet a helyes étrendnek és a további B9, B6 és B12 vitamin pótlásának.

Magasabb folsavszint, kevesebb depresszió!

Tanulmányok utalnak arra, hogy a folsav hiánya szoros kapcsolatban állhat a depresszió kialakulásával. A megfigyelések szerint a depressziós emberek 15 - 38%-ának vére kevés folsavat tartalmaz.

Emiatt számos egészségmegőrzéssel foglalkozó tanácsadó ajánlja a folsavval, valamint a B6 és B12 vitaminokkal kombinált komplex vitaminok szedését ezeknek a betegeknek abban az esetben, ha a szokásos adagú multivitaminok nem bizonyulnak elegendőnek. Összegezve: az említett három anyag együttesen olyan hatást fejt ki, amely csökkenti a vér homocisztein szintjét, aminek magas szintje kapcsolatban áll a depresszió kialakulásával.

Forrás: forrás:www.umm.edu Forrás: www.umm.edu Forrás: http://www.nia.nih.gov

Folsavval a rák ellen

Néhány kutató szerint a folsav a DNA (a sejtek örökítőanyaga) egészségének megőrzésében játszik szerepet, és megakadályozza annak mutálódását, ami végül a rák kialakulásának egyik oka. Számos nagyszámú résztvevővel készült tanulmány mutatja azt, hogy a vastagbél rák ritkább azoknál az embereknél, akik az étkezéssel nagyobb mennyiségben visznek be folsavat.

Folsavval az Alzheimer kór ellen

Az Alzheimer-kóros betegek vérének gyakran alacsony a homocisztein szintje, de nem tisztázott, hogy ez a betegség velejárója-e, vagy pedig a betegség miatti alultápláltság az oka. A legújabb kutatások alapján Dr. Mattson feltételezése szerint megfelelő mennyiségű

Napi ajánlott folsav-bevitel

Gyermekkorban kortól függően 25-200 mikrogramm, felnőttkorban 200 mikrogramm a napi szükséglet. Terhességben az eddigi adatok szerint 400-800 mikrogramm folsav napi bevitele ajánlott.

Folsavas receptek

Legjobb folsav forrásaink a máj, a leveles zöldségek (különösen a paraj), a gyümölcsök és az élesztő. Cikkünkből megtudhatja, mely ételek mennyi folsavat tartalmaznak és ez hány százalékát képezi a napi ajánlott adagnak!

Folsavval a Parkinson-kór ellen

A Parkinson-kórban szenvedő betegek vérének gyakran alacsony a folsavtartalma, de még nem teljesen tisztázott, hogy ez a tény a betegség lefolyásának része, a betegség miatt alakult ki, vagy pedig a betegség miatti vitaminhiányos táplálkozás következtében.

Folsavval a szívbetegségek ellen

A folsav számos módon biztosít védelmet a szívnek. Egyes tanulmányok arra engednek következtetni, hogy a folsav segíthet csökkenteni a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát, mivel csökkenti a magas koleszterin- és homocisztein szintet (melyek károsítják a véredényeket, így a szívelégtelenség okozói).