Ételek | Mennyiség | Mennyiség (mikrogramm) | Napi érték (%) |
---|---|---|---|
csirkemáj | 105 gramm | 770 | 193 |
gabonapehely | 1/2 -1 1/2 csésze | 100 -400 | 25 -100 |
dinsztelt marhamáj | 105 gramm | 217 | 54 |
főtt lencse | 1/2 csésze | 180 | 45 |
csicseriborsó | 1/2 csésze | 141 | 35 |
spárga | 1/2 csésze | 132 | 33 |
spenót | 1/2 csésze | 131 | 33 |
feketebab | 1/2 csésze | 128 | 32 |
Burrito babbal | 2 | 118 | 30 |
Ételek | Mennyiség | Mennyiség (mikrogramm) | Napi érték (%) |
---|---|---|---|
vese | 1/2 csésze | 115 | 29 |
limabab | 1/2 csésze | 78 | 20 |
paradicsomlé | 1 csésze | 48 | 12 |
kelbimbó | 1/2 csésze | 47 | 12 |
narancs | 1 közepes | 47 | 12 |
főtt brokkoli | 1/2 csésze | 38 | 10 |
Folsav hiányában a vérsejtek minden típusának száma csökken (ez a pancytopenia nevű betegség), a vérképben abnormálisan nagy vörösvértestek jelennek meg, tünetként nyelvgyulladás, gyomor-bélrendszeri rendellenességek tapasztalhatók. Fejlődő szervezeteknél fejlődési rendellenességek léphetnek fel.
Felhívjuk a figyelmüket, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és szakszerű kivizsgálást.
A szerkesztőkA folsavat - vízben oldható vitamin lévén - nem lehet túladagolni, kiegészítésképpen mégis legfeljebb napi 1000 mikrogramm (1 mg) fogyasztása ajánlott, mert nagyobb dózis zavarhatja egyes gyógyszerek hatását és elfedheti pl. a B12-vitamin-hiány tüneteit. Ez utóbbi különösen a vegetáriánus táplálkozást folytatóknál lehet veszélyes. Ezenkívül a túl nagy folsavbevitel csökkentheti a cink hasznosulását. Habár a folsav mellékhatásai igen ritkán, és leginkább csak fokozottan nagy mennyiség (több, mint 15000 mikrogramm) bevitele esetén fordulnak elő, azért felléphetnek gyomor problémák, alvás problémák, bőr irritáció, vagy egyes betegségek rohamai. Forrás: www.umm.edu
Gyermekkorban kortól függően 25-200 mikrogramm, felnőttkorban 200 mikrogramm a napi szükséglet. Terhességben az eddigi adatok szerint 400-800 mikrogramm folsav napi bevitele ajánlott.
Legjobb folsav forrásaink a máj, a leveles zöldségek (különösen a paraj), a gyümölcsök és az élesztő. Cikkünkből megtudhatja, mely ételek mennyi folsavat tartalmaznak és ez hány százalékát képezi a napi ajánlott adagnak!
A Parkinson-kórban szenvedő betegek vérének gyakran alacsony a folsavtartalma, de még nem teljesen tisztázott, hogy ez a tény a betegség lefolyásának része, a betegség miatt alakult ki, vagy pedig a betegség ...
A folsav számos módon biztosít védelmet a szívnek. Egyes tanulmányok arra engednek következtetni, hogy a folsav segíthet csökkenteni a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát, mivel ...