A legfrissebb kutatások szerint a folsav segítség lehet néhány rákfajta kialakulása ellen

Néhány kutató szerint a folsav a DNA (a sejtek örökítőanyaga) egészségének megőrzésében játszik szerepet, és megakadályozza annak mutálódását, ami végül a rák kialakulásának egyik oka.

Számos nagyszámú résztvevővel készült tanulmány mutatja azt, hogy a vastagbél rák ritkább azoknál az embereknél, akik az étkezéssel nagyobb mennyiségben visznek be folsavat. Ennek fordítottja is igaz, mégpedig az, hogy az alacsony folsav-szint megnöveli a rák ezen fajtájának kialakulását. A számítások szerint úgy tűnik, hogy naponta legalább 400 mikrogramm folsav bevitele minimum 15 éven keresztül szükséges ennek megelőzéséhez. Éppen ezért számos orvos ajánlja a folsav pótlását azoknak, akiknél a vastagbél rák kialakulásának esélye fokozottan nagy (például ha a családban sok esetben fordult elő).

Hanonló kutatások mutatták ki, hogy a gyomorrák szintén ritkábban fordul elő azoknál az embereknél, akik vérének magas a folsav-szintje. A kutatók 1095 rákbeteg, és 687 rákban nem szenvedő pácienst vizsgáltak meg három különböző egészség-központban az Egyesült Államokban. Arra az eredményre jutottak, hogy azok között, akik rostokban gazdag étrendet követtek, és magas béta-karotin illetve C-vitamin tartalmú élelmiszereket fogyasztottak (ezek legfőképp a növényi eredetű ételekben fordulnak elő), számottevően kisebb volt a rákos megbetegedések előfordulásának valószínűsége. Ezen eredményektől függetlenül azonban még további kutatások szükségesek ahhoz, hogy minden kétséget kizáróan bizonyítani tudják a folsav hatékonyságát bizonyos rákos megbetegedésekkel szemben.

A folsav-szegény étrend a mellrák kialakulásának kockázatát is megnöveli, különösen az olyan nők esetében, akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt is (napi 1-2 üvegnél többet). Végeztek egy kivételesen nagy létszámú, mintegy 50.000 résztvevőt megmozgató felmérést is, amelyben a hölgyeket hosszabb időn keresztül figyelték, melynek eredményeként rájöttek, hogy az elegendő mennyiségű folsav-bevitel csökkenti az alkohollal kapcsolatosan kialakuló mellrák kockázatát.

Úgy tűnik, az elégtelen folsav bevitel a méhnyak-rákkal is kapcsolatban áll. Az arra vonatkozó kutatások eredményei azonban, hogy a folsav-bevitel csökkenti-e a méhben a hasonló kóros elváltozások kockázatát, ma még nem elég meggyőzőek. A szakemberek ennek ellenére javasolják a folsavtartalmú ételek napi fogyasztását

A folsav megoldhatja a magas vérnyomásban szenvedők problémáját is

A magas vérnyomás egy jelentős kockázati tényező a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását illetően. A folsav bevitele szerepet játszhat a vér homocisztein (egyfajta kéntartalmú aminosav) szintjének csökkentésében, aminek magas szintje számos tanulmány szerint a véredények károsodásához vezethet.

Brighami Women's Hospital és a Harvard Medical School kutatói vizsgálatot végeztek a folsav-bevitel és a magas vérnyomás közti összefüggések feltárására. Ennek során két egészséges csoportot vizsgáltak:

- az elsőben (mely a Nurses Health Study I., azaz a Nővérek Egészségtanulmánya I. nevet kapta), 62 260 hölgy vett részt 43 és 70 éves kor között, - a másodikban (Nurses Health Study II.) 93 830 nőt vizsgáltak 27 és 44 éves kor között.

A tanulmány lényege az volt, hogy kérdőív segítségével mérték és regisztrálták a mindennapi táplálkozás során bevitt, illetve a kiegészítésképpen bevitt folsav mennyiségét. Nyolc év után 19 720 személynél észleltek magas vérnyomást.

Az adatok feldolgozása, és számos körülmény figyelembevétele után arra a következtetésre jutottak, hogy a vizsgált fiatalabb (27 és 44 év közötti) korosztályban azoknál, akik legalább 1000 mikrogrammnyi folsavat vittek be naponta a szervezetükbe, 46%-kal kisebb volt a magas vérnyomás kialakulásának kockázata, mint azok esetében, akik naponta kevesebb, mint 200 mikrogrammnyit fogyasztottak.

Ugyanilyen bevitt mennyiségek esetén a vizsgált idősebb (44 és 70 év közötti) korosztályban a kialakulás valószínűségének különbsége 18% volt. (A tanulmányban nem vettek figyelembe más, a magas vérnyomás kialakulását szintén befolyásoló tényezőket, mint a rendszeres mozgást, sófogyasztást, vagy a fogyókúrát.) Azt is megvizsgálták, hogy a napi táplálékbevitelkor 200 mikrogrammnál kisebb folsavmennyiséget fogyasztó hölgyeknél milyen hatásai vannak a pótlásként bevitt mennyiségnek. A fiatalabbak csoportjában a napi 800 mikrogrammot folsavpótlással a szervezetbe juttató nőknél 48%-kal kisebb volt a magas vérnyomás kialakulásának kockázata, mint a pótlásban nem részesülők esetében. Az idősebbek csoportjában ez a különbség 40% körül alakult. Ezáltal a kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a folsav pótlása csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

A folsav és a szívinfarktus kapcsolata

A magas homocisztein szint folsavhiányra vezethető vissza. A Centers of Disease Control and Prevention (azaz a Betegségkezelési és -Megelőzési Központ) kutatói tanulmányt végeztek 689 felnőtt emberen, akik életkora 30 és 75 év között volt és még nem volt szívinfarktusuk a tanulmány megkezdéséig, 1976 és 1980 között.

A tanulmány 12 - 16 évig tartott. A résztvevők között voltak cukorbetegek, ill. ebben a betegségben nem szenvedő alanyok. A tanulmány ideje alatt azon résztvevők közül, akik nem szenvedtek cukorbetegségben, 122-en haláloztak el, közülük 49-en szívinfarktus következtében. Az 52 cukorbeteg résztvevő közül 25-en hunytak el, közülük 12-en szívinfarktusban.

1.A cukorbetegségben nem szenvedők csoportjánál jól megfigyelhető kapcsolat volt a vér alacsony folsavtartalma és a szívinfarktus miatti elhalálozás között. Akik vérének a folsavtartalma 10 nanomol/liter alatti volt, azoknál 2,64-szer akkora volt a szív- és érrendszeri betegségben való elhalálozás kockázata (természetesen kortól és nemtől függően), mint a 16,8 nanomol/liter feletti folsavtartalmúak esetén. Még a többi rizikófaktor megállapításánál is (iskolai végzettség, dohányzás, alkoholfogyasztás, koleszterin szint, vérnyomás és testtömeg index) megfigyelhető volt, hogy azon páciensek halálozási aránya, akik vérének alacsony a folsavtartalma 2,28-szorosa azoknak, akik vérében a folsav nagyobb mennyiségben volt jelen.

2. A diabéteszben szenvedő csoportban is végeztek hasonló megfigyeléseket, de azok a résztvevők alacsony száma miatt nem jelentenek statisztikailag hiteles megfigyelést. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tanulmányban résztvevők egyharmada vérének olyan alacsony a folsavszintje, hogy ők a szív- és érrendszeri betegségekben való elhalálozás szempontjából a legveszélyeztetettebb csoportba tartoztak. A kutatók végül további tanulmányok elvégzését sürgették annak meghatározására, hogy az Egyesült Államokban forgalmazott bizonyos élelmiszerek folsavtartalmának növelése valóban lecsökkenti-e a szív- és érrendszeri betegségekben való elhalálozások arányát.

Folsavval a rák ellen

Néhány kutató szerint a folsav a DNA (a sejtek örökítőanyaga) egészségének megőrzésében játszik szerepet, és megakadályozza annak mutálódását, ami végül a rák kialakulásának egyik oka. Számos nagyszámú résztvevővel készült tanulmány mutatja azt, hogy a vastagbél rák ritkább azoknál az embereknél, akik az étkezéssel nagyobb mennyiségben visznek be folsavat.

Folsavval az Alzheimer kór ellen

Az Alzheimer-kóros betegek vérének gyakran alacsony a homocisztein szintje, de nem tisztázott, hogy ez a betegség velejárója-e, vagy pedig a betegség miatti alultápláltság az oka. A legújabb kutatások alapján Dr. Mattson feltételezése szerint megfelelő mennyiségű

Napi ajánlott folsav-bevitel

Gyermekkorban kortól függően 25-200 mikrogramm, felnőttkorban 200 mikrogramm a napi szükséglet. Terhességben az eddigi adatok szerint 400-800 mikrogramm folsav napi bevitele ajánlott.

Folsavas receptek

Legjobb folsav forrásaink a máj, a leveles zöldségek (különösen a paraj), a gyümölcsök és az élesztő. Cikkünkből megtudhatja, mely ételek mennyi folsavat tartalmaznak és ez hány százalékát képezi a napi ajánlott adagnak!

Folsavval a Parkinson-kór ellen

A Parkinson-kórban szenvedő betegek vérének gyakran alacsony a folsavtartalma, de még nem teljesen tisztázott, hogy ez a tény a betegség lefolyásának része, a betegség miatt alakult ki, vagy pedig a betegség miatti vitaminhiányos táplálkozás következtében.

Folsavval a szívbetegségek ellen

A folsav számos módon biztosít védelmet a szívnek. Egyes tanulmányok arra engednek következtetni, hogy a folsav segíthet csökkenteni a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát, mivel csökkenti a magas koleszterin- és homocisztein szintet (melyek károsítják a véredényeket, így a szívelégtelenség okozói).