Bimbóskel

HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg kelbimbó
  • 1 fej hagyma
  • 2 dkg vaj
  • 2 dl tejszín
  • 3 db tojás
  • gyömbér
  • só, bors

ELKÉSZÍTÉS:

A vajon üvegesre sütjük a kockára vágott hagymát, gyömbért. (a gyömbér lehet friss vagy szárított, elég markáns az íze, ezért mindenki ízlése szerint használja, én frissből kb. 2-3cm-est darabolva, reszelve, szárítottból mokkáskanálnyit használok) Rárakjuk a félbevágott kelbimbót és összesütjük, majd meghűtjük. A tejszínt a tojássárgákkal, sóval, borssal összekeverjük, hozzáadjuk a felvert tojáshabot. Az egészet összeadjuk, egy formába öntjük. Tepsi aljába vizet teszünk, bele állítjuk a formát, kb. 180 fokon, 40-50 perc megsütjük. Jó étvágyat! !

Napi ajánlott folsav-bevitel

Gyermekkorban kortól függően 25-200 mikrogramm, felnőttkorban 200 mikrogramm a napi szükséglet. Terhességben az eddigi adatok szerint 400-800 mikrogramm folsav napi bevitele ajánlott.

Folsavas receptek

Legjobb folsav forrásaink a máj, a leveles zöldségek (különösen a paraj), a gyümölcsök és az élesztő. Cikkünkből megtudhatja, mely ételek mennyi folsavat tartalmaznak és ez hány százalékát képezi a napi ajánlott adagnak!

Folsavval a Parkinson-kór ellen

A Parkinson-kórban szenvedő betegek vérének gyakran alacsony a folsavtartalma, de még nem teljesen tisztázott, hogy ez a tény a betegség lefolyásának része, a betegség miatt alakult ki, vagy pedig a betegség miatti vitaminhiányos táplálkozás következtében.

Folsavval a szívbetegségek ellen

A folsav számos módon biztosít védelmet a szívnek. Egyes tanulmányok arra engednek következtetni, hogy a folsav segíthet csökkenteni a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát, mivel csökkenti a magas koleszterin- és homocisztein szintet (melyek károsítják a véredényeket, így a szívelégtelenség okozói).