Nagyi májkréme

HOZZÁVALÓK:

  • 25 dkg csirkemáj
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 db kemény tojás
  • 2-3 babérlevél

ELKÉSZÍTÉS:

A hagymát apró kockára vágjuk. A vajból 5dkg-ot felolvasztunk, beledobjuk a babérlevelet, az apróra vágott hagymát és üvegesre pirítjuk. Tegyünk hozzá egy paradicsomot v. paradicsompürét, 1 mokkáskanál cukrot, sót, borsot, piros aranyat, kicsit átpirítjuk. Felöntjük másfél deciliter vízzel, tulajdonképp egy pörkölt alapot készítünk. Ha visszasült a zsírjára kevés folyadékkal pótoljuk és beletesszük a májakat. Ismét zsírjára sütjük. Kivesszük a májakat, azt az állapotot kell elérnünk, hogy a paprika ne égjen meg, de a lehető legkevesebb víz maradjon benne. Az alapot paszirozzuk át vagy botmixerrel pépesítsük. A májakat, és a kemény tojásokat, apró lukú reszelőn reszeljük, bele az alapba. A szoba hőmérsékletű vajjal vagy margarinnal jól dolgozzuk össze, ha szükséges utána ízesítjük. Hűtőben egy hétig is eláll. Jó étvágyat!

Napi ajánlott folsav-bevitel

Gyermekkorban kortól függően 25-200 mikrogramm, felnőttkorban 200 mikrogramm a napi szükséglet. Terhességben az eddigi adatok szerint 400-800 mikrogramm folsav napi bevitele ajánlott.

Folsavas receptek

Legjobb folsav forrásaink a máj, a leveles zöldségek (különösen a paraj), a gyümölcsök és az élesztő. Cikkünkből megtudhatja, mely ételek mennyi folsavat tartalmaznak és ez hány százalékát képezi a napi ajánlott adagnak!

Folsavval a Parkinson-kór ellen

A Parkinson-kórban szenvedő betegek vérének gyakran alacsony a folsavtartalma, de még nem teljesen tisztázott, hogy ez a tény a betegség lefolyásának része, a betegség miatt alakult ki, vagy pedig a betegség miatti vitaminhiányos táplálkozás következtében.

Folsavval a szívbetegségek ellen

A folsav számos módon biztosít védelmet a szívnek. Egyes tanulmányok arra engednek következtetni, hogy a folsav segíthet csökkenteni a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát, mivel csökkenti a magas koleszterin- és homocisztein szintet (melyek károsítják a véredényeket, így a szívelégtelenség okozói).